Halı yıkamada nelere dikkat edilmelidir?
Halı yıkama işleminde genel olarak temizliği zorlayıcı süreçlerden birisi lekeler ile mücadeledir. Leke çıkarma işlemi temizlikten ayrı düşünülemez ve sürecin olmazsa olmaz bir parçasıdır.
Halı yıkama işleminde genel olarak temizliği zorlayıcı süreçlerden birisi lekeler ile mücadeledir. Leke çıkarma işlemi temizlikten ayrı düşünülemez ve sürecin olmazsa olmaz bir parçasıdır.
Temizleme sürecini dört ana başlıkta toplayabiliriz. Bunlar; kimya, zaman, sıcaklık ve mekanik etki olarak sıralanabilir. Temizleme sürecinin dört bileşeninden biri olan kimya ise, su da dahil olmak üzere tüm leke çıkarıcıları içinde barındırmaktadır. Lekenin cinsi ve yoğunluğu gibi etmenler, şampuan ile leke sökücü seçimini belirler. Hangi leke çıkarıcının uygulanacağını bilmek ise halının türü, lekenin tipi ve lekeye sebep olan maddenin içeriği gibi faktörlere bağlıdır. Özellikle hassas niteliğe sahip bazı halılarda kimyasal leke çıkarıcı yerine, doğal leke çıkarıcılar kullanılmalıdır. Örneğin ipek bir halı için buna uygun bir şampuan seçimi yapılmalıdır. Çünkü normal yıkama için kullanılacak kimyasalların yıpranma ve aşınma meydana getirme ihtimali yüksek olabilmektedir.
Kullanılan halılar zamanla tozlanır ve lekelenir. Bu durum hem görsel açıdan kötü bir görüntü oluşturmakta hem de sağlığı olumsuz yönde etkileyebilecek sonuçlar doğurmaktadır. Bu nedenle halı temizliğinde iyi bir göz kontrolü oldukça yararlı olmaktadır. Kontrol sayesinde lekeler tespit edilerek belirlenen bu lekelere uygun leke çıkarıcı çeşitleri uygulanmalıdır.
Leke çıkarma işlemlerinde halıların iyi bir yıkama sürecinden geçirilmesi profesyonel halı yıkama tesislerinde gerçekleştirilmelidir. İşin uzmanları tarafından yıkanan halılar derinlemesine temizlenmektedir. Evde yıkama işlemlerinde ise yıpranma payı daha yüksektir. Çünkü evde bilinçsiz kimyasal kullanımı ile yapılan yıkamalar halıların ömrünün kısalmasına yol açarken aynı zamanda sağlık problemlerinin gelişimini de tetikleyebilmektedir. Ayrıca evde yapılan yıkama süreçlerinde halılar iyi durulanamayarak kimyasal kalıntıların kalmasına sebep olurken iyi bir şekilde kurulanamayan halılarda kötü kokular oluşabilmektedir.
Endüstriyel temizleyiciler doğru kullanıldığı ölçüde başarılı sonuçlar doğurur. Yıkama esnasında doğru yıkama teknik ve ekipmanları kullanmak halıların uzun yıllar sorunsuz kullanımında da etki sahibi olmaktadır. Halı kimyasallarını yüzey üzerine uygulamadan önce yazan bilgilerin okunması ve talimatlara uyulması da bir zorunluluk teşkil eder.